dinsdag 10 april 2018

De geschiedenis van de Wevelgemse brandweer

Marcel Tanghe op de brandweerladder in 1969.

Mijn stukje over de Wevelgemse brandweer is er gekomen door een ander stukje, dat over de Wijnbergse winkeliers, middenstanders, handelaars en landbouwers in de jaren 60-70 (hier klikken).

Valère Mortier was een van die middenstanders op de Wijnberghoek, een elektricien die samen met zijn echtgenote Jacqueline Lecompte een elektrozaak had in de Roeselarestraat.

TV's, radio's, portatiefjes, pickup, bandopnemer, muziekinstallatie, … we kochten het allemaal in de winkel van Valère. De enige winkel in de wereld toen waar je dat kon kopen.

Valère was ook pompier, dochter Françoise bezorgde mij foto's en een nieuw stukje was in de maak.

Voor de geschiedenis van de Wevelgemse brandweer tot 1994 verwijs ik graag naar en doe ik een graag beroep op het boekje dat daarover samengesteld werd door Philippe Haeyaert, Bernard Langedock en Pol Vandesteene.

Ere-postoverste en onderluitenant Bernard Langedock was zo vriendelijk mij een exemplaar toe te sturen. Bedankt!

Het "Vrijwillig Brandweeerkorps van Wevelgem" werd officieel opgericht bij Koninklijk Besluit van 13 oktober 1869.

De niet georganiseerde "spontane hulp" van vóór die datum werd in 1822 geconcretiseerd en afdwingbaar gemaakt in een politiereglement. Iedereen moest voortaan hulp bieden en zijn materiaal ter beschikking stellen.

Iedereen die vuur opmerkte moest volgens het reglement van 1822 luid "brand" roepen. Later werden de sirenes in het leven geroepen. Ze werden getest elke eerste donderdag van de maand, op de middag. Nu worden de brandweerlieden individueel opgeroepen met een draadloos systeem.





vlnr: x, Andre Deman (Lauwe), x, Valère Mortier, x, Michel Defrancq, x, x, x, x.

Bovenste rij vlnr: x, Michel Defrancq, Valère Mortier, x, x, x, x

Onderste rij vlnr: x, Andre Deman (Lauwe), x.

Onderste rij vlnr: Etienne Gryspeerdt (?), Valère Mortier, Edmond Vanhove, Michel Defrancq, burgemeester Wallays, Roger Delmotte, x, x, Marcel Tanghe (?)
Tweede rij vlnr: x, x, x, x, x, x, x, Roger Naessens, x, x, x
Derde rij: x, x, x, x, x, x, x, x, x, Eric Demeulemeester
Vierde rij vlnr: x, x, x, x, x, x, x, x
Vijfde rij vlnr: x, x, x, x, x, x, x

vlnr: Bernard Langedock, Alfred Daels, Roger Delmotte, Edmond Vanhove, Valère Mortier, Jacques D'Helft, Marcel Vercruysse, Maurice Laperre, Noël Remmery, Ghislain Van Der Meeren.

St.-Barbara 1988 - afscheid van Edmond Vanhove met de ere-brandweermannen.

Bovenste rij vlnr: Robert Lecluyse, Alfred Daels, Roger Naessens, Jerome Daels, Roger Duthoo, Maurice Parmentier, Michel D'Helft

Onderste rij vlnr: Marcel Tanghe, Robert Balcaen, Edmond Vanhove,, Roger Delmotte, Valère Mortier, Edward Corne, Kamiel D'Helft.

Sinds 1 januari 2015 is de Wevelgemse brandweer opgegaan in de hulpverleningszone Fluvia.







1 opmerking:

  1. Laatste foto, tweede van links. Is dat niet schilder Daels van de Stationsstraat ?... Was toen hij in pensioen was ook nog gemachtigd opzichter (kinderen oversteken voor en na school)

    BeantwoordenVerwijderen