zondag 21 januari 2018

Henri Deneckere (1894-1980), een vlaswerker werd politieman.

Henri Deneckere, een rasechte Wevelgemnaar. De foto is van omstreeks 1955, bemerk de frontstrepen van WOI op zijn linkermouw.

Henri Deneckere stamt uit een diep christelijke familie. Hij werd geboren te Wevelgem op 1 september 1894 en was de negende uit een gezin van elf kinderen.

 

Zijn zuster Adrienne (1889-1974) huwde in 1920 met Remi Wallays (1892-1971). Aanvankelijk werkte Remi Wallays in de vlassector en via het ACW belandde hij in de politiek.

 
Van 1922 tot 1946 was hij voor de Katholieke Partij en daarna de CVP gemeenteraadslid van Wevelgem, waar hij van 1933 tot 1946 burgemeester was (van 1942 tot 1944 werd hij vervangen door oorlogsburgemeester Michel Byttebier). Daarnaast zetelde hij van 1921 tot 1946 ook in de provincieraad van West-Vlaanderen en daarna van 1946 tot 1954 in de Belgische Senaat.


Henri Deneckere huwde met Zoë Leplae en werd vader van vijf kinderen: vier dochters (Agnes (+), Georgette (+), Leona (+) en Annie) en één zoon (Frans).
 
Eén van zijn kleinkinderen, Nikolaas Ottevaere, van wie hij ook dooppeter was, trad in zijn voetsporen, momenteel als hoofdinspecteur bij de politie.
 
Henri Deneckere vertelde het liefst, althans volgens het hierna gepubliceerde krantenknipsel naar aanleiding van zijn pensionering op 1 oktober 1959 als politieagent (het artikel verscheen in "Het Volk" van dinsdag 29 september 1959), over zijn belevenissen uit de oorlog 1914-1918.
 
Als 20-jarige jongeling streed hij gedurende 44 maanden onafgebroken in de eerste linie aan het front. Nooit werd hij gekwetst. Hij maakt nochtans de eerste gasaanval van de Duitsers mee in de slag van Steenstrate (1915). Het enige wat hij had als bescherming was een nat doekje dat voor de mond werd gehouden. Vele van zijn makkers werden door gas aangetast, hij niet. 
 
Henri Deneckere als soldaat-klaroen bij het 2° regiment Grenadiers.
Henri Deneckere werd als oudstrijder-vuurkruiser met heel wat onderscheidingen bedacht na de afloop van de eerste wereldoorlog:
  • Ridder Leopoldsorde met gekruiste zwaarden
  • Officier Kroonorde met gekruiste zwaarden
  • Officier Orde Leopold II met gekruiste zwaarden
  • Ridder Kroonorde met gekruiste zwaarden
  • Ridder Orde Leopold II met gekruiste zwaarden
  • Oorlogskruis met palm
  • Vuurkruis
  • Herinneringsmedaille regering Albert I
  • Eervolle vermelding op het dagelijks order van de Franse Luitenant Kolonel Koch om zijn diensten als verbindingsman tussen de Belgische en de Franse legers tijdens het bevrijdingsoffensief met toekenning van het Frans oorlogskruis
 
In het burgerleven was Henri, zoals vele Wevelgemnaren, vlaswerker van beroep.
 
Op een zekere dag, in het begin van de zomer 1934, komt schepen Gaston Gheysen bij hem in de vlaskamer. Met de vraag of hij geen zin heeft om politieman te worden te Wevelgem.
 
Henri sprak erover met zijn schoonbroer Remi Wallays, die toen burgemeester was van Wevelgem. Deze praatte het hem uit zijn hoofd, hij was immers reeds 40 jaar oud en er zou een examen bij te pas komen.
 
Toch stelde Henri zijn kandidatuur en nam lessen bij meester Bulckaen ter voorbereiding van het examen.
 
Er waren 23 kandidaten. Zeven ervan slaagden, ook Henri, die voorkeurrechten kon laten gelden en in dienst trad als agent op 26 juli 1934.
 
Het korps bestond toen uit 2 man, veldwachter Supply en Henri Deneckere. Er was nog geen politiecommissaris.
 
Tijdens de tweede wereldoorlog werd de taak van politieman er niet gemakkelijker op. Zeer ondankbaar werk moest soms uitgevoerd worden maar Henri wist steeds de vijand in het ootje te nemen en de Wevelgemnaars te helpen. Hij ging hen vooraf verwittigen en zo konden ze op tijd de vlucht nemen. Tijdens de bezetting deed Henri Deneckere zijn plicht tegenover de Wevelgemse bevolking.
 
Interessant in dat verband is de getuigenis van de reeds aangehaalde kleinzoon Nikolaas Ottevaere (auteur van het boek "Alfons Decock - piot, weerstander, commando, pacifist - De oorlog die nooit eindigde") over zijn grootvader Henri Deneckere:

"Mijn grootvader en peter was een graag geziene figuur in Wevelgem en heeft zijn strepen verdiend als oudstrijder WOI en verzetsman WOII. Menig Wevelgemnaar werd tijdens WO II door mijn tante Agnes of mijn ma Georgette verwittigd dat ze gingen opgepakt worden om te gaan werken in Duitsland. Peter was door zijn job op de hoogte van wat ging komen en liet zijn dochters de gemeente rondfietsen om mensen te gaan inlichten. Hij heeft ook talloze valse identiteitskaarten verstrekt aan vele Wevelgemnaars.
 
Oorlogsburgemeester Byttebier was op de hoogte van zijn activiteiten doch liet hem begaan. Michel Byttebier afschilderen als iemand die kwaad gedaan heeft is heel kort door de bocht. De man had zijn overtuiging doch kon naderhand met opgeheven hoofd rondlopen, de fusillade die ging plaatsvinden naar aanleiding van de zaak Denys in de Nachtegaalstraat ging door zijn toedoen niet door.
 
Peter en de burgemeester hebben elkaar na de oorlog nog gesproken, de burgemeester zei : "Henri Deneckere, den ouden patriot, ik weet Henri wat je allemaal gedaan hebt voor de mensen tijdens de oorlog...".
 
Zijn antwoord : "Burgemeester, ik wist toen ook al dat je het wist, we hadden beiden onze mening en hebben dit altijd naar elkaar toe gerespecteerd..."."
 
Deze getuigenis heb ik ook aangehaald in mijn stukje over de oorlogsburgemeester van Wevelgem, Michel Byttebier  (hier klikken).
 
Wegens zijn verzetsactiviteiten gedurende de laatste wereldoorlog kreeg Henri de medaille van gewapende weerstander.
 
In 1943 wordt Henri Deneckere bevorderd tot agent-brigadier 2°klasse.
 
Na de oorlog wordt het korps uitgebreid.
 
Groepsfoto van het korps in de gemeentelijke hovingen - Henri Deneckere staand, tweede van links (1956).
Henri Deneckere, links zittend.
Henri Deneckere, staand rechts.
 
Zittend v.l.n.r.: commissaris Gerard Vandenbroucke - burgemeester Achiel Wallays - adjunct-commissaris Albert Schellens
Staand v.l.n.r.: Achiel Cuvelier - Henri Deneckere - Albert Deleu - Cesar Tandt - Frans Vercauteren - Roger Malfait
Foto genomen in het oud gemeentehuis (hoek Lauwestraat).


 
Jaren 50 op de plaats Wevelgem, zicht op café Roeland, agent Henri Deneckere begeleidt o.a. Pastoor Maurits Lauwers en kerkbaljuw Maurice Demeulemeester.

Maurits Lauwers was pastoor, stichter en bouwheer van de parochie Onbevlekt Hart van Maria in de wijk Wijnberg te Wevelgem. Behalve pastoor was hij leraar aan het Sint-Aloysiuscollege te Menen en medepastoor van de Sint-Hilariusparochie te Wevelgem. Hij overleed op 15 maart 1982 te Wevelgem.
Henri Deneckere werd gepensioneerd op 1 oktober 1959.

Na de pensionering kreeg hij de burgerlijke medaille 2° klasse voor 25 jaar dienst als politieman.

Hij overleed te Wevelgem op 3 februari 1980.

We sluiten af met het krantenartikel waarvan sprake en met een verwijzing naar het boek van Nikolaas Ottevaere :
 

 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten