donderdag 19 september 2024

Kroniek van de aangekondigde aankopen ...

Sinds mensenheugenis wordt Wevelgem bestuurd door de christelijke zuil.

De regerende partij wijzigt enkele keren haar naam: CVP, ACW of CD&V maar het zijn hoofdzakelijk dezelfde mensen of families die de touwtjes blijven in handen hebben.

In de loop van de jaren komt het bestuur geregeld de deelorganisaties binnen de zuil te hulp die in financiële nood verkeren.

In 1989 geraakt de bankinstelling BAC, de broodheer van het ACW, de appartementen boven het kantoor in de Lode de Boningestraat 17 niet verhuurd en verhuurt ze aan het gemeentebestuur, dat te kampen heeft met plaatsgebrek.

Vanaf augustus 1989 huist de volledige technische dienst boven het BAC-kantoor, en dit voor een groot aantal jaren.



Ingevolge mijn klacht van 22 mei 1989 werd een onderzoek ingesteld via de gouverneur en de arrondissementscommissaris. Een passage uit de de brief van de minister gericht aan de gouverneur:

"Uit de fotografisch weergave van de situatie in de gemeente Wevelgem, toegezonden door genoemde, valt evenwel toch het volgende op: boven de ingang van de gemeentediensten prijkt op de volle breedte een grote lichtreclame van de bankinstelling en het gebouw geeft zowel door zijn architecturaal concept als door zijn technische uniformiteit (cfr. verfkleur) als globale indruk één geheel te vormen, volledig beheerst door de BAC.

Nu is het zo dat gemeenten moeten vermijden het vertrouwen van de bevolking in de onpartijdigheid van het gemeentekorps te ondermijnen door te vermijden zich te laten vereenzelvigen of een idee van een zekere binding te creëren met een "gekleurd" lokaal. Ik wil u dan ook vragen kwestieus gemeenteraadsbesluit grondig te onderzoeken in het kader van deze bemerking." 

We weten ondertussen allemaal wat er van de spaarbank BAC geworden is en wat hun actie "Spaar nu en win ..." heeft opgebracht.

BAC, de bank van de christelijke arbeidersbeweging, werd in 1993 BACOB. Daarna volgden Artesia, Arco, Dexia, Belfius, ...

In 2013 kenden we de bankencrisis en volgde een onbeslist en complex financieel schandaal.

De spaarders van toen wachten nog steeds vergeefs op hun zuurverdiende spaarcenten ...

In juli 1996 hebben we opnieuw te maken met een verzuilingsdossier en zijn drie gemeenteraden in één week nodig (5, 9 en 12 juli) om een gebouwencomplex 'Bankstraat 7' in Gullegem aan te kopen voor de realisatie van een ontmoetingscentrum tegen de prijs van 30.000.000 BF jegens volgende eigenaars:
  • CVBA "Coöperatieve van de Werkliedenbond" voor de prijs van 19.250.000 BF (de financiële toestand van de Coöperatieve was op het ogenblik van de aankoop niet rooskleurig volgens de balans gepubliceerd in het B.S.);
  • CVBA "BACOB" voor de prijs van 5.250.000 BF;
  • VZW "Vooruitzicht" voor de prijs van 3.000.000 BF;
  • VZW "Kristelijke Werknemers" voor de prijs van 2.500.000 BF.
Vier leden van de meerderheid moeten ik elk van de drie gemeenteraden de zitting verlaten omdat ze belang hebben in de zaak.

Het gemeentebestuur heeft iets met de Lode de Boningestraat.

Op 9 maart 2023 koopt de gemeente Wevelgem het gebouw "Dienstencentrum ACV" iets verderop in de Lode de Boningestraat, aan de overkant, nummer 22 met bijhorende grond voor 900.000 euro. 


Wie is de eigenaar die verkoopt?

Het onroerend goed behoorde oorspronkelijk toe aan de VZW 'Kristelijke Werknemers'. 

In 2019 werd de vzw 'Kristelijke Werknemers' ingebracht in de VZW 'BETER LEVEN', thans VZW 'KARBEEL', verkoper in deze. 

Er is nog geld, het blijft circuleren binnen de zuil terwijl de Arcopar-gedupeerden op hun honger blijven.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten