zondag 17 september 2017

Obsession op het Wevelgemse vliegveld in 1970




Op 5 september 1970 werd de groep Obsession uit Venlo uitgenodigd om te komen concerteren in een hangar op het vliegveld in Wevelgem "Wevelchem".

We waren erbij ... ik was één van de "minderjarigen".

Wie zou de organisator geweest zijn? Toenmalige muziekwinkel Beyens vanop de hoek van de Vanackere- en Kloosterstraat?...

Blasfemie te Wevelgem

Een verslag uit Nederland:

"Op zondag 5 september 1970, half tien ’s avonds, was het zover. De honderden festivalgangers in Wevelgem drongen op richting podium. De reputatie was Obsession vooruit gesneld. Het optreden begon met het ontsteken van Bengaals vuur aan de zijkanten van de bühne. Achter de band was een wand van papier. Daarachter stonden Bluming en Van den Kerkhof klaar. Ze droegen zwarte gezichtskappen en monnikspijen. Op het ritme van de muziek ’braken‘ ze door de wand heen. Het publiek reageerde enthousiast, zeker toen bleek dat beiden niets onder de mantels droegen. Na tien minuten werd het optreden door de organisator stilgelegd en werd Obsession gesommeerd zich aan te kleden. De twee voldeden aan het verzoek maar na afloop waren de rapen gaar. Politieagenten die vermomd als hippies tussen het publiek hadden gestaan, gingen tot arrestatie over. Uiteindelijk werden beiden voor de rechter gebracht. Omdat in de zaal minderjarigen aanwezig waren geweest die tegenover de politie hadden verklaard dat ze ‘een pipi hadden gezien’, kregen Van den Kerkof en Bluming twee maanden gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. In november 1970 kwamen ze vrij. Enkele maanden later werd de installatie van Obsession uit de repetitieruimte gestolen. Dat luidde het definitieve einde in van de band."

 

2 opmerkingen:

  1. Voor zover ik me herinner was het inderdaad Beyens die dat 'festival' organiseerde. op de 'affiche' ook The Machine uit Nederland, maar die kwamen uiteindelijk niet. Was ook zoals vele van de festivals uit die tijd een financieel fiasco voor Beyens, maar er werd wel ferm leute gemaakt en stoer gedaan ... Er was ook eens festivalleke ergens in de oude cinema in de Lauwestraat, met enkele groepjes uit Wevelgem. Speelde Arnold daar niet in mee??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, in de Plaza in de Lauwestraat, met o.a. "'t Scheuvel van den dag" waarin ik "meespeelde", staat ergens te lezen in een ander stukje op mijn Blog denk ik ...

    BeantwoordenVerwijderen