maandag 18 september 2017

R.I.P. Marc Meulemeester

 
Marc wordt geboren te Wevelgem op 25 augustus 1953 en gedoopt door pastoor Lauwers.
 
 
Na de kleuterklasjes in de Wijnbergschool wordt Marc intern in Aalbeke tot zijn 12 jaar.
 
Daarna kiest hij voor het Sint Pauluscollege en volgt de moderne afdeling.
 
Klasfoto met Marc zittend in het midden, met open jas.

 
 
De "studiemeesters" hebben er zeer losse handjes en op een dag wordt hij letterlijk uit de avondstudie geschopt omdat hij gezien geweest is met een meisje op een bank in het park.
 
Het bewuste meisje was, naar verluidt, de dochter van iemand die per fiets een soort "toezicht" hield op het college en/of in "den hof", de gemeentelijke hovingen. Marc was de rotte appel in de mand die moest verdwijnen, geeft de directie als uitleg.
 
Het zijn beruchte tijden voor het college. Op een avond wordt zelfs een deel van de speelkoer uitgebroken. De daders lezen misschien nu nog mee ...
 
Marc zet zijn humaniorastudies verder in het atheneum van Kortrijk.
 
Hij is een speciale maar toffe gast, die in veel dingen een voorloper is en de eerste hippie wordt van de Wijnberghoek. We kijken naar hem op. Ik zie ons nog tafelvoetbal spelen in het pas geopende parochiaal centrum op de Wijnberg "den Tempel" in 1967, op de jukeboxklanken van Procol Harum, "A Whiter Shade of Pale'.
 
In 1971 schaffen we ons een gitaar aan en samen met Rik Dhaene, die bongo speelt, richten we "'t Scheuvel van den Dag" op, een Oostendse uitdrukking, ontleend aan mijn grootmoeder, voor iemand die er wat slordig gekleed bij loopt.
 
We oefenen in de jeugdclub en in het "kot" van Marc. Hij mag van zijn ouders een schuurtje inrichten als zijn habitat.
 
Aan het "kot" van Marc.
 
Een optredentje in den "Instuif" of de "Stillen" van de JC
 
Op zondag 2 mei 1971 treden we op voor de Chiro van Wervik, met meer geluid dan muziek.
 
 
 
Er wordt ook opgetreden in de "Shake" in Kortrijk.
 
Het meeste geluid produceren we, als we met elektrische guitaren, die we mogen lenen van de muziekwinkel Beyens op de hoek van de Klooster- en Vanackerestraat, optreden in de "Plaza" in de Lauwestraat te Wevelgem.
 
" 't Scheuvel" wordt voor die gelegenheid versterkt met zanger José Wylin en mijn broer Johan, de enige die echt guitar kan spelen.
 
Hoewel de muziek op niets trekt, hebben we veel succes bij het wild enthousiaste publiek en "manager" Beyens ziet zelfs eventjes brood in ons.
 
Marc zet zijn humaniorastudies vroegtijdig stop en gaat aan de slag bij de firma Vandewiele in Marke, in afwachting van zijn legerdienst, die hij vervult bij de verkenners in Spich in Duitsland. De wilde haren moeten eraf.
 





 
Hij zwaait af en een week later slaat het noodlot toe na einde dagtaak bij de firma Vandewiele.
 
Het ongeval met zijn witte "mobylette cady" wordt niet als arbeidsongeval erkend. Hij reed niet rechtstreeks naar huis maar naar zijn vriendin in Kortrijk.
 
Met Frank Lecluyse en broer Johan gaan we Marc nog een laatste keer groeten waar hij opgebaard ligt, zijn gezicht is ongeschonden.
 
Een bijzonder iemand verlaat ons veel te vroeg.
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten