zondag 4 maart 2018

"Smette(n)" Eugène Vanneste van De Grenadier op de Wijnberghoek in Wevelgem


Eugène en zijn dochter Jenny aan een feesttafel, ze hielden beiden De Grenadier open in de Roeselarestraat op de Wijnberghoek.

Eugène Jules Vanneste werd geboren te Moorslede op 25 mei 1913 en overleed te Kortrijk op 23 december 1982.
 
Hij kreeg een hartaanval tijdens het keuren van zijn wagen te Moorsele toen hij een rode kaart kreeg ...
 
Eugène had een opvliegend karakter en was lichtjes ontvlambaar, dat wisten ze blijkbaar niet tijdens de "schouwinge" in Moorsele. Hoe hadden ze het aangedurfd, zijn wagen afkeuren terwijl hij (kachel)smid, loodgieter, fietsen- en bromfietshersteller was!
 
Je moest bij hem niet met een te herstellen fiets zijn als die daar niet was aangekocht en je mocht vooral niet vragen wanneer de herstelling klaar ging zijn.
 
Ik had Eugène graag en kon gemakkelijk met hem een praatje slaan. Je moest hem gewoon een beetje kennen. "Neem je tijd voor de herstelling, Eugène" en 's anderendaags leverde hij persoonlijk mijn fiets of mobylette bij ons thuis af.
 
Eugène huwde met Maria Gryson, geboren te Kemmel op 2 juli 1915 en overleden te Kortrijk op 6 december 2007.
 
Eugene en Maria hadden vier kinderen: Henriette (+), Andre, Jenny en Pol (1941-1969).
 
Vooraleer Alidor Vanneste (1885-1949), vader van Eugène,  naar Wevelgem verhuisde om er "De Grenadier" in de Roeselarestraat op de Wijnberghoek open te houden  (herberg en 'stovesmisse', later ook fietsenhandel) baatte hij herberg "De Strobome" uit in Slypskapelle.
 
Alidor was gehuwd met Adeline Masschelein (1887-1955), bijgenaamd "zotte smettin".
 
"De Grenadier" in de Roeselarestraat op de Wijnberghoek in Wevelgem. Van links naar rechts: dochter Jeanne, vader Alidor Vanneste, moeder Adeline Masschelein, dochter Georgette en zoon Eugène, ongeveer 12 jaar oud (foto van omstreeks 1925).
Eugène start een eigen zaak, een herberg "De Bonte koe", in de Gullegemstraat (ongeveer ter hoogte van waar nu de Neerhofstraat uitkomt). Hij oefent ook nog de job uit van "kachelsmid/loodgieter".
 
Op 28 augustus 1942 wordt "De Bonte Koe" gebombardeerd.
 

"De Bonte Koe" na het bombardement.
 
Eugène en Maria verhuizen naar de Lode de Boningestraat om er "Den Gouden Os" open te houden.
 
 
Toen vader Alidor ermee stopte, nam Eugène "De Grenadier" over en hield er ook een fietsenhandel.
 
In een latere periode kwamen daar ook nog de benzinepompen bij.
 
André Vanneste (ongeveer 20 jaar), zoon van Eugène, vóór "De Grenadier" rond 1956.
André Vanneste was toen renner bij 'Het Vliegend Wiel'. Hij reed bij de 'onafhankelijken' en won ooit een tweetal wedstrijden. Volgens zijn zoon Wim die het gehoord had van zijn moeder zaliger Alice Vermeersch, heeft André meer in de regen gestaan dan in de uitslag ...

In De Grenadier was ook de supportersclub van SV Wevelgem gevestigd.

SV Wevelgem 1959
Staand vlnr: Eugène Vanneste (uitbater De Grenadier), Noël Dalewyn, Willy Baeckelandt, Raf Vanhaverbeke, Hubert Baeckelandt, x, Wullaert, Sylvère Devos, x, Kamiel Deschamps
Gehurkt vlnr: x, Jacques Delrue, Bernard Defever, Eric Daels, Jeroom Holvoet, Frans Boury, Pol Vanneste (zoon van Eugène)
 
 
 
 
 

1 opmerking: